GESPREKKEN OVER THEMA VERBONDENHEID MET ALS LEIDRAAD

VERLEDEN – HEDEN – TOEKOMST

In een serie van 5 gespreksrondes  en een afsluitende bijeenkomstwillen we in kleine gespreksgroepen met elkaar van gedachten wisselen over de veranderingen die we in de loop van ons leven hebben meegemaakt.  Welke veranderingen ervaren we als een verrijking en welke veranderingen zijn een verarming. Te denken valt o.a.:   huishouding, man/vrouw verhouding, opvoeding, communicatietechnieken. Is er verschil in het spreken over ouderen vroeger en nu.

Gespreksronde 1

Het lijkt wel of de veranderingen die we mee maken elkaar steeds sneller opvolgen. Bekruipt bij u ook wel eens het gevoel dat u het niet kunt bijbenen. Of kijken we misschien met te veel nostalgische gevoelens naar het verleden met de verzuchting vroeger was alles anders. Maar dan moeten we elkaar wel gelijk de vraag stellen: was het ook beter?

Gespreksronde 2

Er zijn veel ouderen die het gevoel hebben verhuisd te zijn, zonder naar een ander huis te zijn gegaan. Zij zien hun leefomgeving, hun wijk, hun stad  veranderen. Zij voelen geen verbinding met de omgeving waarin zij zich nu bevinden. Herkent u zich hierin? Zo ja, hoe gaat u daar mee om?  Vindt u de verschillende culturen een hinderpaal of juist een verrijking?

Gespreksronde 3

We kunnen zeggen dat we ons in een geïndividualiseerde samenleving bevinden: Ieder voor zich. Zelfredzaamheid is het sleutelwoord, maar hoe verhoudt zich dat met de oproep van met name de overheid dat we meer moeten omzien naar elkaar. Hoe verhoudt zich dat met de grotere druk op mantelzorg.

Gespreksronde 4

De vraag die voor veel senioren essentieel is “In hoeverre voel ik mij nog verbonden met de huidige samenleving, met de maatschappij waarin ik leef.  Hoe zorg ik ervoor dat ik als senior staande blijf in deze snel veranderende   samenleving. Bij sommige ouderen bekruipt weleens het gevoel: zit de maatschappij wel op de inbreng van ouderen te wachten? Wordt er niet te veel over problemen van ouderen gesproken en te weinig met ouderen. Houdt de beeldvorming over ouderen wel gelijke trend met steeds meer actieve ouderen. Worden ouderen niet te vaak vereenzelvigd met ziek en zorgbehoevend.

Gespreksronde 5

Met de voortschrijdende technische veranderingen hebben veel ouderen een gevoel dat er een kloof ontstaat tussen Jong en Oud. Hoe ervaart u dit.  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we van elkaar kunnen blijven leren.

Gespreksronde 6

Afsluitende bijeenkomst

Heeft u interesse om aan deze gespreksronden deel te nemen laat het ons dan per telefoon of email weten. Wij willen graag eind augustus beginnen. Het is de bedoeling dat de gesprekken om de 14 dagen op een middag  plaats vinden. Wilt u niet aan alle bijeenkomsten meedoen dan kan dit natuurlijk ook. 

Aanmelden en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch  070 2002066