GESPREKKEN OVER THEMA VERBONDENHEID MET ALS LEIDRAAD

VERLEDEN – HEDEN – TOEKOMST

In een serie van 4 gespreksrondes  en een afsluitende bijeenkomstwillen we in kleine gespreksgroepen met elkaar van gedachten wisselen over de veranderingen die we in de loop van ons leven hebben meegemaakt.  Welke veranderingen ervaren we als een verrijking en welke veranderingen zijn een verarming. Te denken valt aan de veranderingen in o.a.:   huishouding, man/vrouw verhouding, opvoeding, communicatietechnieken. Is er verschil in het spreken over ouderen vroeger en nu.

4 middagen worden gehouden in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan 154 in het Bezuidenhoout. De kerk is bereikbaar met bus 23 of trams 6 en 2. De laatste afsluitende middag wordt gehouden op onze locatie Marterrade 10. Bereikbaar met Randstadrail 4 of bus 21. Alle middagen beginnen om 14.00 uur. Toegang is gratis, incl ,koffie en thee.

Gespreksronde -1-   12 september

Vroeger was alles anders?? Beter???

Het lijkt wel of de veranderingen die we mee maken elkaar steeds sneller opvolgen. Bekruipt bij u ook wel eens het gevoel dat u het niet kunt bijbenen. Of kijken we misschien met te veel nostalgische gevoelens naar het verleden met de verzuchting vroeger was alles anders. Maar dan moeten we elkaar wel gelijk de vraag stellen: was het ook beter?

Gespreksronde -2-   3 oktober

Thuisvoelen in de wijk

Er zijn veel ouderen die het gevoel hebben verhuisd te zijn, zonder naar een ander huis te zijn gegaan. Zij zien hun leefomgeving, hun wijk, hun stad  veranderen. Zij voelen geen verbinding met de omgeving waarin zij zich nu bevinden. Herkent u zich hierin? Zo ja, hoe gaat u daar mee om?  Vindt u de verschillende culturen een hinderpaal of juist een verrijking?

Gespreksronde -3-  17 oktober

Omzien naar elkaar?  Hoe dan

We kunnen zeggen dat we ons in een geïndividualiseerde samenleving bevinden: Ieder voor zich. Zelfredzaamheid is het sleutelwoord, maar hoe verhoudt zich dat met de oproep van met name de overheid dat we meer moeten omzien naar elkaar. Hoe verhoudt zich dat met de grotere druk op mantelzorg.

Gespreksronde -4-   14 november

Hoe blijf ik staande in deze snel veranderende samenleving

De vraag die voor veel senioren essentieel is “In hoeverre voel ik mij nog verbonden met de huidige samenleving, met de maatschappij waarin ik leef.  Hoe zorg ik ervoor dat ik als senior staande blijf in deze snel veranderende   samenleving. Bij sommige ouderen bekruipt weleens het gevoel: zit de maatschappij wel op de inbreng van ouderen te wachten? Wordt er niet te veel over problemen van ouderen gesproken en te weinig met ouderen. Houdt de beeldvorming over ouderen wel gelijke trend met steeds meer actieve ouderen. Worden ouderen niet te vaak vereenzelvigd met ziek en zorgbehoevend. De z.g. vergrijzing wordt als een groot probleem gezien in plaats van een uitdaging. Het lijkt weleens of men wel graag ouder wil worden, maar dat niet wil zijn.

Gespreksronde-5-  afsluitend 28 november. De afsluiting houden we in de Marterrade 10

Is er een kloof tussen Jong en Oud

Met de voortschrijdende technische veranderingen hebben veel ouderen een gevoel dat er een kloof ontstaat tussen Jong en Oud. Hoe ervaart u dit.  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we van elkaar kunnen blijven leren.

Heeft u interesse om aan deze gespreksronden deel te nemen laat het ons dan per telefoon of email weten..Wilt aan alle bijeenkomsten meedoen dan kan dit natuurlijk ook.
Aanmelden en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch  070 2002066